Webcollection
Image default
Aanbiedingen

Heb ik altijd een fornuisgroep nodig?

Een keramische kookplaat of een inductiekookplaat verbruikt meer vermogen dan een standaard huishoudelijk apparaat. Als u deze manier van koken overweegt dan is het belangrijk dat uw groepenkast daarop is ingesteld. Een standaard groep levert te weinig vermogen voor uw kookplaat waardoor overbelasting ontstaat en de installatieautomaat wordt uitgeschakeld. (Kort gezegd: de stroom valt uit.) Als uw groepenkast alleen standaard automaten heeft, dan zal deze aangepast of eventueel vervangen moeten worden. 

Wat is een fornuisgroep

Een fornuisgroep bestaat eigenlijk uit twee automaten van 16 ampère die aan elkaar gekoppeld zijn. U kunt deze groep herkennen door te kijken of twee naast elkaar gemonteerde automaten met één hendel uit te schakelen zijn. De groep heeft twee faseleidingen (de stroomaanvoer) en twee nulleidingen (stroomafvoer). Hierdoor is het mogelijk om het hoge vermogen dat een inductietoestel of keramische kookplaat vraagt te leveren tot ongeveer 7400 Watt. 

Kookgroep

Apparaten die een hoger vermogen vragen dan 7400 Watt kunnen alleen worden aangesloten op een 3-fase aardlekautomaat, ook wel krachtgroep genoemd. U dient in dat geval een 3-fase groepenkast te hebben die is aangesloten op een 3-fase hoofdaansluiting. 

Inductie- of keramisch koken zonder fornuisgroep

Het kan, maar wij raden het niet aan. Een standaard automaat in uw groepenkast levert niet genoeg vermogen om alle kookzones tegelijk te gebruiken en het zal lang duren voor uw kookzone op temperatuur is. U zult uw nieuwe, dure kookplaat niet optimaal kunnen gebruiken en dat is waarschijnlijk niet wat u wilt.

Fornuisgroep of toch een andere groepenkast 

Hebt u al een moderne groepenkast? Als er voldoende ruimte is voor een losse fornuisgroep dan is dat een prima oplossing. Is uw huidige groepenkast verouderd of verbruikt uw nieuwe kookplaat veel vermogen, dan is een complete groepenkast waar al een fornuisgroep of kookplaat op aanwezig zijn het overwegen waard. Voor beiden geldt dat het voltage van de hoofdaansluiting voldoende moet zijn.

Voor meer informatie en advies over fornuisgroepen en kookgroepen kunt u altijd contact opnemen met Elektro Oké. Wij helpen u graag bij uw keuze.