Webcollection
Image default
Aanbiedingen

Hoe u uw ontslag goed kunt uitleggen

vacatures

Wat als u het net op een onaangename manier heeft uitgemaakt met uw vorige werkgever? Het vinden van een nieuwe baan zal waarschijnlijk moeilijk zijn. En het zal erg gênant voor je zijn om tijdens het sollicitatiegesprek de vraag te beantwoorden waarom je je laatste baan hebt verlaten. De oprichter van de Humphrey Group, Judith Humphrey, is van mening dat het antwoord moet worden opgebouwd rond de volgende vier tips.
Toon respect voor uw voormalige werkgever

Om te beginnen: noem niet meteen de reden van vertrek. Het lijkt uw gesprekspartner misschien dat u een antwoord ontwijkt, maar u moet toch eerst een solide basis leggen. Maak duidelijk dat u uw voormalige werkgever respecteert. Het is onwaarschijnlijk dat iemand u wil aannemen als u slecht begint te praten over uw vorige werkgever – elke redelijke HR zal begrijpen dat u hetzelfde kunt doen met hun bedrijf. Soms kan het moeilijk zijn om op een positieve manier over eerder werk te praten, maar het is zeker de moeite waard. Dit geldt ook voor het schrijven van negatieve opmerkingen op internet, zelfs anoniem. Soms is het gemakkelijk om de auteur van een recensie te vinden. Het is dus beter om zo positief mogelijk over alles te praten. Soms verlaten mensen het bedrijf omwille van hoge morele principes, bekritiseren ze hun vroegere baan en trekken zo nieuwe werkgevers aan die gelijkgestemd zijn. Maar dergelijke gevallen zijn eerder uitzondering op de regel. Allereerst moet u op een positieve manier over uw vroegere werk praten.
Benadruk wat je in je vorige baan hebt geleerd.

Onthoud vervolgens wat u in uw laatste baan hebt gedaan – hoe u de doelstellingen van uw bedrijf hebt bereikt en welke vaardigheden u hebt kunnen verbeteren. Vertel ons welke ervaring u heeft opgedaan in uw functie en hoe deze van nut kan zijn in uw nieuwe baan. Vergeet niet degenen te noemen die u hebben geholpen bij uw ontwikkeling in uw carrière. Over het algemeen moet u hen direct na uw vertrek bedanken – op deze manier zult u niet alleen beleefd zijn, maar ook hun steun inroepen voor het geval u aanbevelingen nodig heeft.
Beschrijf de reden voor uw ontslag in één zin (op de meest positieve manier)

Alle voorgaande punten moeten in meerdere zinnen worden verteld. Besteed niet te veel tijd aan het voorbereiden van de gesprekspartner, anders kan de recruiter u onderbreken en u vragen zijn vraag direct te beantwoorden. We komen dus bij het belangrijkste deel van je verhaal: je moet zeggen waarom je je laatste baan hebt verlaten. Het is niet nodig om te liegen. Leg duidelijk uit wat er is gebeurd en probeer de redenen voor het vertrek in het beste licht te brengen. Als u bijvoorbeeld wordt ontslagen vanwege een reorganisatie van een bedrijf, moet u dat benadrukken. Dit zijn tenslotte overmachtsituaties die geenszins het niveau van uw vaardigheden of de kwaliteit van het uitgevoerde werk weerspiegelen. Als u zelf stopt, vertel ons dan hoe u aan dit bedrijf heeft bijgedragen en leg uit dat u een plek zocht waar u uw volledige potentieel kunt bereiken. Als u wordt ontslagen, leg dan uit hoe u niet voor de vorige werkgever werkte en hoe goed u bij de nieuwe past. Als je eenmaal de basis hebt gelegd, zijn al deze verklaringen veel gemakkelijker te doen.

Vertel ons hoeveel u geïnteresseerd bent in uw nieuwe baan

Benadruk hoe geïnteresseerd u bent in de nieuwe carrièrekans. Dujdit Humphrey onthulde dat ze haar bedrijf al 25 jaar leidt en honderden interviews heeft afgenomen. Wat voor werkervaring de kandidaten ook hadden, iedereen die ze inhuurden, moest Humphrey ervan overtuigen dat ze daar echt wilden werken. De beste kandidaat bestudeert vooraf altijd het bedrijf en denkt goed na waarom hij aan een baan zou moeten komen, aldus de ondernemer. Zulke kandidaten praten meer over hun interesse in de baan dan dat ze zichzelf prijzen. Ze weten wat het bedrijf hen te bieden heeft en met welke klanten het samenwerkt. Ze gebruiken het woord ‘ik’ niet vaak als ze praten over wat ze kunnen bereiken in hun nieuwe baan. Deze optimistische benadering hielp hen niet alleen om in het bedrijf te komen, maar maakte hen ook tot de meest productieve medewerkers, zegt Humphrey. Een goede baan is moeilijk te krijgen, en een slechte zal je carrière na je vertrek lange tijd belemmeren. Laat dit niet gebeuren. Zet jezelf in het beste licht en laat anderen je zo zien. Als je je verhaal goed vindt, kun je het gemakkelijk in interviews vertellen.

https://vacatures.today/cat/Verkopers8.html

 

https://www.vindazo.be