Iedereen maakt gebruik van GPS , maar wat is het eigenlijk?

Webcollection

GPS staat voor Global Positioning System (satellietplaatsbepalingssysteem) en werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse militairen en strijdmachten. Officieel heet het satellietplaatsbepalingssysteem van de Verenigde Staten nog steeds NAVigation Satellite Time And Ranging (NAVSTAR). Maar als het eerst alleen maar gebruikt werd door de strijdmachten van de Verenigde Staten, hoe kan het dan dat vandaag de dag iedereen gebruik kan maken van GPS?

Het Global Positioning System werd door de Amerikaanse president Ronald Reagan vrijgegeven in 1983, toen er een Amerikaans congreslid omkwam bij een incident met Korean Air- vlucht 007. De meeste gebruikers van het GPS-systeem, voor de vrijgeving, waren voornamelijk militaire strijdmachten en de scheepvaart. Sinds het vrijgeven van het GPS-systeem wordt er vooral in de automotive en in de telecom industrie veelvuldig gebruik gemaakt van GPS. Dit is te zien aan het aantal voertuigen en mobiele telefoons die zijn uitgerust met GPS.

Het Global Positioning System is niet het enige GPS systeem ter wereld. De Europese Unie heeft namelijk sinds 1995 ook een eigen systeem operationeel verklaard, namelijk Galileo. De Europese Unie heeft Galileo ontwikkeld en gelanceerd, zodat zij niet afhankelijk is van de Verenigde Staten als het aankomt op het gebruik van GPS.

Vandaag de dag zijn er producten ontwikkeld en op de markt gebracht met als enige doel om iets of iemand te kunnen volgen / lokaliseren. Één van deze producten is een GPS Tracker. Dit is een klein kastje met zowel een zender als een ontvanger van radiogolven. Hierdoor is het mogelijk om iets of iemand met een GPS Tracker gedurende een langere tijd te volgen of te lokaliseren. Op de meeste GPS Trackers zit tegenwoordig ook een ‘paniekknop’, zo kan iemand een noodsignaal uitzenden naar meerdere ontvangers in geval van een noodgeval, overval en/of ontvoering. Door het gebruik van een tracker heeft u dus de beschikking over uw eigen ‘track en trace systeem’.

Voor meer info : http://mygpstracker.nl