Webcollection
Image default
Auto

Wiellagers controleren en vervangen

Tussen het wiel en de as zitten wiellagers om de wrijving te verminderen en slijtage te voorkomen. Deze zorgen voor een veilige auto en het is dan ook van belang om deze regelmatig te controleren. Wanneer wiellagers versleten zijn, zijn ze toe aan vervanging, een klusje waar vaak gespecialiseerd gereedschap voor nodig is. Voor controle dient u het voertuig op een krik te zetten en alle wielen een voor een te checken op speling. Is er veel speling en/of hoort u een bonkend geluid, dan dient het onderdeel vervangen te worden. Bijgeluiden bij het sturen (aan een kant van de wagen) duiden ook op versleten lagers of remschijven.

Wiellagers vervangen

Het vervangen van deze onderdelen kunt u laten doen door een specialist, bijvoorbeeld een garage of een zelfstandig monteur. Bent u zelf technisch onderlegd, dan kunt u overwegen om het zelf te doen. Belangrijk is dan dat u over het juiste gereedschap, een zogeheten HUB beschikt in het geval van nieuwere auto’s. Bij een oldtimer is dit klusje vaak makkelijker te klaren. Let er in alle gevallen op dat er niet teveel speling ontstaat bij het wisselen, dit werkt slijtage in de hand en kan  gevaarlijke situaties opleveren.

Welk merk te gebruiken?

In wezen kunt u zoals bij meer auto-onderdelen voor de universele optie gaan. Dit spaart natuurlijk geld. Mocht u de reparatie zelf uitvoeren en zijn de andere lagers van een bepaald merk, conformeert u zich daar dan altijd aan, want zo loopt u de minste risico’s. Bij een nieuwere auto zit vaak nog de originele wiellager. BMW gebruikt hier bijvoorbeeld zijn eigen onderdelen voor en het is dan ook belangrijk om dit over te nemen zodat de auto zo gelijk mogelijk blijft. Schakel bij twijfel altijd een specialist in, het gaat tenslotte ook om uw veiligheid.

Voor meer info : http://www.wiellagers.info/