Spanning in Je Kind Identificeren

Webcollection

Kinderen moeten net als volwassenen omgaan met angst. Vaak wordt angst in kinderen als normaal gezien (bijvoorbeeld de eerste schooldag). Sommige kinderen hebben het moeilijker met angst omdat ze extreem verlegen zijn of het moeilijker hebben met het aanpassen aan nieuwe situaties. 

Het komt vaak voor dat kinderen niet in staat zijn om hun gevoelens te beheersen of te delen op een manier waarop volwassenen geleerd hebben om dat te doen. Dit maakt het nog moeilijker om om te gaan met angst.

De meeste angsten die een kind heeft houden niet lang aan omdat ze snel erachter komen dat de dingen waar ze angst voor hebben geen gevaar zijn. Ze leren bijvoorbeeld dat er echt geen monsters onder het bed zijn die erop uit zijn om hun kwaad te doen, of dat een gemene leraar op school ze niet echt zullen slaan. Deze ontwikkeling wordt als normaal en routine gezien.

Wanneer het lijkt alsof je kind meer angst heeft dan zijn of haar leeftijdsgenoten hebben ze misschien professionele hulp nodig. Ze hebben dan misschien een angststoornis. Wanneer het dagelijks leven van je kind beïnvloed wordt, of wanneer ze met een alarmerende hoeveelheid spanning te maken hebben, dan zijn dit signalen dat je de hulp moet zoeken van een kinderpsycholoog.

De angstsymptomen die kinderen tonen zijn heel anders dan die van volwassenen. Het kan daardoor moeilijk zijn om te zeggen of je kind met spanning te maken heeft of niet.

Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten: in bed plassen, laag zelfvertrouwen, nachtmerries, regelmatig buik/koppijn, activiteiten vermijden, angst voor het maken van fouten, weerstand bieden aan afwijkingen van de routine, angst voor schaamte, moeilijkheden met het vinden van vrienden en extreem verlegen zijn. 

Mocht je besluiten dat ze een doctor moeten bezoeken, dan zullen ze een compleet lichamelijk onderzoek en enkele andere onderzoeken krijgen. Vaak wordt er ook bloed afgenomen om te kijken of de chemicaliën in hun lichaam de juiste niveaus hebben.

Artsen verschrijven vaak zware psychiatrischegeneesmiddelen als eerste optie. Wees er zeker van dat je hier okay mee bent, door de lijst van bijwerkingen door te lezen. Wanneer je niet op je gemakt voelt, zoek dan een tweede mening.

Psycholoog Haarlem Depscycholoog.nl

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/haarlem/