Webcollection
Image default
Dieren

Waar moet je op letten bij het kopen van kattenvoer?

Wist je dat in Nederland ruim 2,5 miljoen katten wonen? Nederland is een echt ‘kattenland’. Wat inhoudt dat voor veel Nederlanders de kat het populairste huisdier is. Dit heeft deels te maken met het feit dat wij in een dichtbevolkt land leven en daar meer ruimte is voor een kat dan bijvoorbeeld een hond. Het juiste voer en de juiste hoeveelheid zijn belangrijk voor de gezondheid van je kat. Daarom hierbij enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van kattenvoer.

Volledige voeding

Je kunt kiezen uit volledige voeding of aanvullende voeding. Wanneer op het etiket van het kattenvoer staat dat het volledige voeding is, kun je er zeker van zijn dat het alle bouwstoffen bevat waaraan de beste kattenvoeding moet voldoen. Deze eisen zijn wettelijk vastgelegd door de FEDIAF, The European Pet Food Industry Federation. De eisen zijn opgesteld voor katten in verschillende levensfasen. Let er op dat deze hoeveelheden in gram per 100 gram droge stof worden weergegeven. 

Aanvullende voeding

Om variatie aan te brengen in het voedingspatroon van je kat, kun je ervoor kiezen om af en toe aanvullende voeding te geven. Dit is dus geen complete maaltijdvoeding. Maar net zoals mensen, worden ook katten blij van afwisseling. Aanvullende voeding bevat vaak extra veel eiwitten, maar weinig vet. Je kunt aanvullend voer kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Maar je kunt ook rauwe kip of verse vis geven. Het is echter niet noodzakelijk. Geef niet teveel tussendoortjes aan je kat. Hiermee voorkom je overgewicht. 

Nat of droog voer

Beide opties zijn geschikt als complete voeding. De meeste mensen kiezen voor natvoer aangezien dit het dichtstbij het oorspronkelijke eetpatroon van de kat komt. Zoals vogels, muizen en andere kleine dieren. Natvoer bestaat ook voor een groot deel uit water. Aangezien een kat veel vocht nodig heeft is dit een extra voordeel van nat voer. 

Droog voer heeft als voordeel dat het minder rotzooi geeft. Het ruikt minder sterk en het bederft minder snel dan nat voer. Als je voor droog voer kiest, zorg dan wel voor voldoende drinkwater voor de kat.