Webcollection
Image default
Eten en drinken

Vis in blik: haring

Haringen (Clupea harengus) zijn als vis in blik vooral populair in tomatensaus. Haringen komen voor in de hele noordelijke Atlantische Oceaan. Van de Golf van Biskaje net ten noorden van Spanje tot in de Barentszzee boven Rusland. De haringen in blik van Deepblue worden voornamelijk gevangen in de Groenlandzee en de Noorse zee. Ver in het noorden en in koud water. Een volwassen haring wordt tot wel 45cm groot. Dat past als haringfilet maar moeilijk in een blikje natuurlijk en daarom koopt u haring uit blik meestal in filetvorm.

Haringfilet in blik is lekker, makkelijk en gezond

Eet u uw haring het liefst op z’n Amsterdams of juist op zijn Rotterdams? Een Amsterdammer snijdt van origine de haring in stukjes, legt hem op een bordje en doet er uitjes, wat zuur zoals een augurk en een vorkje bij. Een Rotterdammer vindt dat maar gedoe. Die pakt de vis bij de staart, haalt hem even door wat uitjes heen en hapt hem direct van de staart af. Tenminste, zo gaat het er van oudsher op de markt aan toe. Maar als vis in blik is haring misschien wel het allerlekkerst. En zeker het meest makkelijk. Kiest u voor haring in pepersaus? Of toch liever voor die in tomatensaus? Vette vissen en tomaat zijn een gouden combinatie. Van oudsher werden er in onze landsstreken sowieso veel meer haringen gegeten. De tonnen met gezouten haringen waren rond de jaren 1400-1500 niet aan te slepen. Het eten van vis was destijds een must. Een Hollands visje bij uitstek dus.

Vette vis in blik is makkelijk, snel en gezond

Waarom aten mensen vroeger zoveel haring? Haring zwemt in enorme scholen rond in de zeeën rondom Nederland. Ze zijn makkelijk vindbaar en goed vangbaar. Let wel altijd op of het MSC label op het blikje haring staat. Dit Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) geeft aan dat de haringen op basis van duurzame visserij gevangen zijn. Dat betekent dat de vissers erop letten dat er voldoende haringen overblijven in het gebied waar ze vissen. Er is en blijft dus ruim voldoende haring. Vis in blik is gezond en makkelijk. Doe eens lekker wat haring met tomatensaus op uw boterham en u heeft zonder vieze handen en wandeling naar de markt meteen een bron van omega-3 vetzuren, eiwitten en B en D-vitamines op uw bord. Goed voor de conditie van uw hart en bloedvaten, goed als ontstekingsremmer en goed voor uw gezondheid.

https://deepblue.nu/