Webcollection
Image default
Gezondheid

Wat is het verschil tussen burn-out en overspannen zijn?

Merk jij aan jezelf dat je steeds vaker met stress te maken hebt in je leven? Dit kan zowel in je thuissituatie of op werk een oorzaak zijn van ongenoegen en een verslechterde gezondheid. Op het moment dat je voor een lange periode achter elkaar veel stress ervaart, heeft dit negatieve gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid. Het is streng af te raden om klachten door stress te negeren. Wanneer je dit allemaal wegstopt en geen aandacht schenkt, gaat de stress in je lichaam en geest z’n eigen leven leiden. Hierdoor kun je overspannen raken en zelfs in een burn-out terecht komen. In deze blog lees je wat het verschil tussen een burn-out en overspannen zijn inhoudt.

Wanneer ben je overspannen en op welk moment ben je burn-out?

Overspannen en burn-out zijn, zijn twee verschillende termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Toch zijn beide termen niet hetzelfde. Natuurlijk lijken bepaalde symptomen op elkaar zoals geen energie hebben, prikkelbaar zijn, je gespannen voelen, concentratieproblemen hebben en slecht slapen. Dit is maar een greep uit alles wat overspannenheid en een burn-out met zich meebrengt. Het verschil tussen beiden zit hem in de mate waarin jij de stress ervaart en hoe je daar mee omgaat. Stress is helaas iets wat bij ons leven hoort. De ene dag ervaar je meer stress dan de andere dag. Gezonde stress en spanning voor belangrijke gebeurtenissen in je leven zorgen er juist voor dat je alerter bent en daardoor beter presteert. Overspannen zijn, is vaak van kortere duur dan wanneer je in een burn-out terecht komt. Je kunt eigenlijk stellen dat overspannen zijn de voorloper van de burn-out is. Op het moment dat je ingrijpt als je overspannen bent, kan je de burn-out die op de loer ligt vaak nog voorkomen. Overspannen zijn kan tot 3 maanden duren, terwijl de burn-out van 3 tot 12 maanden kan aanhouden.

Kies voor een behandeling die bij je past

Wanneer je overspannen bent en in een burn-out terecht bent geraakt, kun je op verschillende manieren je herstelproces activeren. Ten eerste is het altijd een goed idee om professionele begeleiding te zoeken. Experts helpen je om nieuwe inzichten te krijgen en te leren hoe je in de toekomst op stress kunt reageren. Ben je op zoek naar een geschikte en professionele burn-out coach in Rotterdam? Dan kun je gerust contact met hen opnemen.

https://www.liberi.nl