Webcollection
Image default
Huishoudelijk

Hoe muggen overlast tegen gaan?

Muggen overlast tegen gaan

De zomer staat voor de deur en dat betekent niet alleen zon, terrasjes en heerlijke cocktails. Helaas zijn ook muggen weer volop aan hun opmars bezig. Niks zo vervelend als die eeuwig jeukende beet van die vervelende beestjes. Wil je de muggen overlast deze zomer ook tot een minimum beperken? Wij helpen je graag op weg met enkele praktische tips.

Meer dan een onschuldig prikje?

Er zijn heel wat verschillende soorten muggen. Maar, de bekendste mug bij ons is de steekmug. De naam doet het beestje alle eer aan. Het zijn vooral de vrouwtjes die voor overlast zorgen. Vrouwtjes muggen prikken namelijk bloed bij de mens om zo hun eitjes aan te maken. De steekmug lijkt onschuldig, toch kan deze best gevaarlijk zijn. Ze kunnen immers bepaalde ziekten overdragen op mensen. Één van de meest bekende ziekten is de dodelijke ziekte ‘malaria’. Gelukkig komt deze vooral voor in tropische gebieden. Toch zijn we niet zonder gevaar. Ook in onze landen kunnen steekmuggen tropische ziekten met zich meebrengen.

Huismiddeltjes

Er circuleren ontelbaar veel middeltjes tegen het bestrijden van muggen. Heel wat huis- tuin – en keukenmiddeltjes worden ingezet om de mug op afstand te houden. Jammer genoeg zijn deze lang niet altijd efficient. Een citroenkaars zal je bijvoorbeeld niet helpen en dat muggen op licht afkomen is inmiddels ook lang achterhaald. Kies je toch voor een ‘doe het zelf’-oplossing dan kan een ventilator wel enige hulp bieden. De mug heeft namelijk niet de kracht om tegen de luchtverplaatsing in te gaan.

De klassieke methode

Wil je de muggen overlast grondig aanpakken, dan zal je andere middelen moeten inschakelen. Muggen verjagen door middel van de klassieke sprays en muggenstekkers geeft vaak de beste resultaten. Muggenspray zorgt voor onmiddelijk resulaat door het doden van ongedierte. Je kan daarnaast ook opteren voor muggenspray met DEET. DEET, geelachtige olie diëthyltoluamide, doodt de muggen niet. Ze bezitten enkel een muggen-werende werking. De muggenstekker is het ideale alternatief wanneer je niet eindeloos de spray wil bovenhalen. Dit apparaatje steek je eenvoudigweg in het stopcontact. Muggenstekkers op basis van een ultrasone geluiden zorgen voor de verdrijving van muggen door het produceren van geluid dat voor de mens niet hoorbaar is. Daarnaast kan je ook opteren voor muggenstekkers met een werkzame stof, die vaak gemakkelijk navulbaar is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het gamma van Insect Free raadplegen.