Webcollection
Image default
Kinderen

Kindermeubilair

Kindermeubilair uitzoeken

Er is een kindje op komst. Daar moet je je als ouder op voorbereiden: niet alleen in praktische zin, maar je moet je ook geestelijk voorbereiden op de komst van een zoon of dochter. Vaak wordt door vaders ervaren dat ze ietwat weinig binding met hun baby hebben voordat hij of zij is geboren, zeker in vergelijking met de moeder van het kind, die natuurlijk fysiek helemaal ingesteld is op zijn of haar komst. Daarom kan het voor een man een grote uitkomst zijn om zich door praktische voorbereidingen ook geestelijk in te stellen op de geboorte van een baby. Het inrichten van een babykamer is dan erg belangrijk: het uitzoeken van geschikt kindermeubilair en decoraties die je speciaal aanpast op jouw kind, dat kan zorgen voor een psychische voorbereidende staat van vaderschap. Voor het maken van kindermeubilair geldt eigenlijk hetzelfde, misschien is het zelfs nog wel een intensere voorbereidende activiteiten dan naar een meubelzaak gaan. Natuurlijk denk je op zo een moment praktisch na over de behoeften van een baby’tje. Wat voor kindermeubilair hoort er eigenlijk in een kinderkamertje te staan?

  • Natuurlijk kan een bedje niet ontbreken qua kindermeubilair. De vraag is of je er een op de groei koopt, of dat je accepteert dat je binnen niet al te lange tijd een nieuwe aankoop zal moeten doen. Bij kindermeubilair is het natuurlijk van belang dat het veilig en praktisch is, dat geldt ook voor het bed. Een ledikant kan wel mooi zijn, maar je kleine kindje mag er niet zo uit kunnen klimmen, en mag zich natuurlijk ook nergens aan kunnen bezeren. Gecertificeerd kindermeubilair is veilig, maar als je zelf kindermeubilair gaat maken dan is het erg belangrijk om je meubeltjes veilig te maken: er moet geen mogelijkheid zijn om ergens aan te blijven haken of ergens tussen te klemmen.
  • Ook een commode is geen overbodige luxe qua kindermeubilair. Hierop kun je de baby verschonen, en tegelijkertijd is er ruimte om allerlei spullen in deze kast op te slaan die je nodig hebt in een babykamertje.
  • Een box is absoluut nodig om je kindje in te leggen in de woonkamer. Handig omdat je het kind niet constant in de gaten hoeft te houden in deze veilige omgeving.

Kindermeubilair voor oudere kinderen

Ook wanneer je iets oudere kinderen hebt, is het belangrijk om na te denken over geschikt kindermeubilair. Je kids hebben als ze wat ouder zijn vaak behoefte om hun eigen stempel te drukken op hun slaapkamer, en dat komt ook tot uiting in hun meubels. Vaak vinden ze het leuk om een bepaald thema te hebben voor hun kamer, en dat kan inhouden dat je opeens een kast hebt die op de boom van Winnie de Pooh lijkt, of een bed in de vorm van een auto. Laat de fantasie van je nageslacht de vrije loop: de creativiteit die uit je kind vrijkomt is vaak erg leuk om mee te maken. Natuurlijk zijn er praktische bezwaren qua kindermeubilair, en je wilt ook niet al te veel geld uitgeven aan een fase waarin je dochter helemaal gek is van motoren of paarden. Maar met een beetje creativiteit kun je kindermeubilair opleuken en laten passen in de nieuwe stijl van haar kinderkamertje. Ga aan de slag met decoratiestickers en een likje verf: wie weet wat voor fantastisch eruit rolt!

Kindermeubilair zelf maken

Wanneer je zelf kindermeubilair gaat creëren dan is het zoals gezegd van belang om op veiligheid te letten, niet alleen bij het timmeren, je moet erop letten dat het product dat je levert ook veilig is voor je kinderen. Zorg bijvoorbeeld dat de spijlen van een ledikantje niet te ver uit elkaar worden geplaatst zodat je zoontje er niet vast in kan komen te zitten, en niet te smal zodat zijn armpje er niet in kan blijven klemmen. Toch is het niet al te moeilijk om wat simpel kindermeubilair in elkaar te timmeren, of anders wat oude meubeltjes op een creatieve manier op te leuken. Ga eens langs wat tweedehandszaken en kijk of er iets tussen zit wat er misschien niet meer zo mooi uitziet, maar wat nog wel goed werkt. Ga dan aan de slag met schuurpapier en beits of verf: binnen no time heb je iets unieks gecreëerd dat goed past in het kamertje van je kind. Kindermeubilair moet natuurlijk ook stevig zijn, maar omdat een bed bijvoorbeeld niet zo lang is voor een meisje van 2 jaar, is het ook makkelijker om stevig te maken dan een ledikant voor een volwassene. Je bent dus relatief makkelijk klaar als je kindermeubilair in elkaar aan het schroeven bent. Zoals eerder aan de orde kwam is het maken van kindermeubels ook therapeutisch: je bereidt je in praktische en geestelijke zin voor op de komst van een baby. Pak die kans en maak iets moois van het kamertje van je zoontje of dochtertje. Denk na over in welke omgeving je hem of haar elke avond in slaap wil wiegen. Wat moet de sfeer worden? Wat wordt het kleurenpatroon? Al dat soort dingen zijn belangrijk in de periode voordat je baby’tje geboren wordt. Ga hiermee bezig nu je er nog tijd voor hebt en geef deze voorbereiding de aandacht die het verdient. Schilder het kamertje waar je zoon straks in ligt te slapen en denk na over het plafond waar hij straks tegenaan kijkt. Wees bewust bezig met de ruimte waarin je dochter straks vele uren zal slijten.

Voor meer info : http://www.junktrunk.nl/kindertafels/