Webcollection
Image default
Onderwijs

Hoe weet je dat je een taal goed beheerst?

Voor de een gaat het sneller dan de ander: een nieuwe taal leren. Wat wel zeker is, is dat het leren van een taal veel tijd kost. Daarom kan het af en toe lastig zijn om een nieuwe taal te leren naast je alledaagse bezigheden. Het plezier van het beheersen van een nieuwe taal maakt deze tijdsinvestering het uiteraard helemaal waard. Maar hoe weet je dat je een taal goed beheerst? 

Verschillende maatstaven 

Wanneer je iemand in een andere taal kunt begrijpen en al een beetje antwoord kunt geven op vragen dan heb je de basis van een taal goed te pakken. Maar kun je dan spreken over volledige beheersing van een taal? Daar zijn de meningen over verdeeld. De een vindt dat je een taal beheerst als je je op vakantie kunt redden met “una cerveza por favor” en de ander vindt dat je een taal pas beheerst als je op professioneel niveau met anderen kunt communiceren. Over het algemeen wordt gedacht dat je een taal goed beheerst als je gericht vragen kunt stellen, snel synoniemen kunt bedenken en een verhaal overtuigend weet over te brengenWanneer je af en toe om herhaling moet vragen in een gesprek ben je wel goed op weg, maar is er zeker nog ruimte voor verbetering. 

Je huidige niveau 

Een goede maatstaf voor je huidige niveau is om te kijken op welk officieel niveau je je bevindt uitgedrukt in een letter-cijfer combinatie zoals A1 of B2. Dit geeft een goede indruk van hoe ver jouw taalontwikkeling is. Je kunt dit testen door middel van een test van Babel. Hier kan je jouw taalniveau voor de talen Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans en Italiaans testen. 

Hoe goed spreek jij een vreemde taal? 

Je hoort mensen weleens zeggen dat je een taal pas echt beheerst als je een taal vloeiend kunt spreken. Dat is lastig wanneer je enkel de basis van een taal beheerst. Wanneer je wel een goede basis van een taal hebt kun je een aanvullende taalcursus volgen of om hulp vragen van iemand in jouw omgeving die die taal goed beheerstHeb jij bijvoorbeeld al een basis van de Spaanse taal, maar merk je dat het spreken nog een beetje lastig gaat? Overweeg dan een cursus Spaans. Ook als je beter Nederlands wilt leren spreken omdat je bijvoorbeeld naar Nederland verhuisd bent kun je een Dutch course volgen. Zo wordt je taalniveau sneller nog beter! 

Andere tips om een nieuwe taal te leren zijn: 

  • Leer van iemand uit jouw omgeving van wie de vreemde taal zijn of haar moedertaal is 

  • Leer in het buitenland en dompel je onder in de taal 

  • Luister muziek in de taal die je leert 

  • Kijk tv in de taal die je wilt leren 

  • Luister naar podcasts