Webcollection
Image default
Sport

De eerste keer paardrijden, welke paardrijkleding voor het paardrijden heb je nodig?

Voor het eerst paardrijden, welke paardrijkleding voor het paardrijden heb je nodig?

 

Wanneer je wilt paardrijden heb je ruitersportkleding nodig. Om helemaal goed te paard te gaan heb je wel veel artikelen nodig en het is lastig om te bepalen wat je wel en niet zo zeer nodig hebt. Om je een beetje inzicht te geven in de paardrijkleren die je nodig hebt wanneer je voor het eerst gaat paardrijden, zetten we het in deze blog even op een rijtje.

 

Paardrijkleding voor de eerste keer paardrijden

Wanneer je voor het eerst gaat paardrijden heb je paardrijkleding nodig. Paardrijkleding bestaat uit verschillende delen. Deze delen hebben allemaal een fuctie. De functie van paardrijkleding wordt uitgelegd verderop in deze blog. Het is belangrijk dat je de juiste kleding en atributen aanschaft wanneer je voor het eerst op een paard gaat, dit in verband met de veiligheid van ruiter en paard. Kijk goed naar de producten die je wilt aanschaffen, of ze een keurmerk hebben en of ze goed passen. Goed passende ruiterkleding is belangrijjk; deze voorkomen ongelukken en je zult merken dat paardrijden dan ook een stuk plezieriger wordt.

 

Wat je nodig hebt aan paardrijkleding voor een eerste keer paardrijden:

  • Cap
  • Paardrijlaarzen of jodphurs met chaps
  • Paardrijbroek
  • Tshirt (met jas = weer afhankelijk)
  • Handschoenen

 

Paardrijcaps

Een aantal onderdelen van deze paardrijkleding is verplicht, zoals een cap. Een paardrijcap is een hoofddeksel die je hoofd beschermt wanneer je bijvoorbeeld van je paard valt. Een cap moet strak zitten, maar niet te strak, dit rijd niet fijn. Een cap mag niet te los om je hoofd zitten, de reden hiervoor is dat wanneer je van je paard valt, de cap wel je hoofd moet beschermen en niet van je hoofd moet af vallen. Een cap is (meestal) verplicht wanneer je je paard bestijgt. Een paardrij cap is voorzien van veiligheidslabels, zorg er dus voor dat je altijd een cap koopt met een veiligheidslabel. Een cap zorgt ervoor dat je geen hoofdletsel oploopt tijdens een val, zorg dus dat je een cap koopt van goedekwaliteit en die je goed past.

 

Paardrijlaarzen/jodphurs met chaps

Verder zijn paardrijlaarzen of jodphurs met chaps belangrijk. Dit is alleen al van belang wanneer je je paard gaat opzadelen. Een paard of pony kan op je voet of been gaan staan en je kunt je indenken dat dit pijn doet. Wanneer je paardrijlaarzen of jodphurs met chaps aan hebt zal dit de schade al grotendeels beperken. Ook zijn paardrijlaarzen belangrijk wanneer je gaat rijden. Deze beschermen je been tegen schuren of wanneer je met je been tegen de bakrand aan rijd.

 

Paardrijbroek

Ook is de kleding die je aan hebt belangrijk. Een paardrijbroek is speciaal ontworpen voor het paardrijden en heeft enkele functies. Een van die functies, en tevens de belangrijkste, is dat je je benen beschermt tegen schuren. Wanneer je op een zadel zit zul je merken dat je veel met je onderbeen, knie en bovenbeen langs het zadel heen schuurt. Een paardrijbroek voorkomt dat je benen kapot gaan. Ook heeft een paardrijbroek vaak leren kniestukken of een zitvlak. Deze kunnen ook bestaan uit siliconen. Dit is voor de grip. Een broek met een zitvlak of kniestukken zorgt ervoor dat je stabiel en rustig in het zadel zit en er niet zo snel van je zadel af kunt glijden.

 

Paardrijhandschoenen

Paardrij handschoenen zijn van belang wanneer je gaat rijden. Paardrijhandschoenen zijn meestal gemaakt van leer of van stof met antislip erin. Dit zorgt ervoor dat je wanneerje de teugels vast hebt, deze niet zomaar kwijt raakt. Een paard die een vreemde beweging maakt en daarbij de teugels uit je hand trekt doet pijn. Wanneer je hanschoenen draagt zul je merken dat dit niet zo snel kan gebreuren. Tevens zorgen paardrij handschoenen ervoor dat je geen blaren krijgt van de teugels.

 

Wil je voor het eerst paardrijkleding aanschaffen? Voor goedkope paardrijkleding kun je kijken op Happy Horse Deal, deze heeft een veilig en kun je voor weinig geld hele mooie paardrijkleding kopen!

 

Voor het eerst op een paard? Kijk de video en leer over je hoe je op een paard moet zitten!Voor meer info : https://123ruitersport.nl/paardrijkleding.html