Webcollection
Image default
Woning en Tuin

Belgisch hardsteen: de voordelen en de toepassingen

In ons hoekje van de wereld hebben we toegang tot een lokale natuursteensoort, genaamd Belgisch hardsteen. U zal de termen Arduin, kolenkalk, blauwe steen of Naamse hardsteen ook regelmatig tegen kunnen komen. Dit zeer regionale en natuurlijke materiaal is één van de meest toegepaste natuursteensoorten in onze regio’s en dat is het natuurlijk niet zonder redenen. Het gebruik van arduin heeft namelijk een groot aantal voordelen en het goede nieuws is dat er weinig situaties zijn waarin het niet past of geschikt is.

De voordelen van Belgisch hardsteen

De voordelen van arduin zijn zeker de moeite van het noemen waard. Zo is het een natuursteen met een donkere blauw/grijze kleur en daarmee is het duidelijk herkenbaar. Het is duurzaam, volledig natuurlijk en het is in onze eigen regio’s te krijgen. De prijs van kolenkalk is goed, vooral als u bedenkt dat het een dergelijk lange levensduur heeft dat u het waarschijnlijk niet meer hoeft te vervangen. Belgisch hardsteen bevat een hoog gehalte aan organische componenten en dat betekent dat u soms een fossiel van een beest of plant zal aantreffen. Dit geeft u een kijk op een wereld van miljoenen jaren geleden. Arduin is uniek, karakteristiek, levendig en het kan in een groot aantal situaties worden toegepast.

Wanneer kan arduin worden gebruikt?

Eigenlijk zijn er weinig omstandigheden waarin arduin ongeschikt is voor gebruik. Het is even goed toe te passen binnen als buiten en het is een steensoort dat bij alle weersomstandigheden mooi blijft. Daarnaast is het geschikt voor vochtige- zowel als droge ruimtes en kan het mat en glanzend worden opgeleverd. Belgisch hardsteen vindt u dan ook terug in dakpannen, badkuipen, tafelbladen en vijverranden en het is een erg populair materiaal voor gebruik als grafmonument. Naamse hardsteen is dus zeker een materiaal om in overweging te nemen en Steenhouwerij Breti kan het daarom ook ten zeerste aanbevelen. U zal er uw hele leven plezier van hebben.

https://breti.nl/