Webcollection
Image default
Zakelijke dienstverlening

De opkomst van paardencoaching bij outplacement

Bij (gedwongen) ontslag krijgt een medewerker vaak een budget mee voor outplacementbegeleiding.  Een outplacementbureau helpt iemand bij de begeleiding van werk naar werk. Traditioneel gebeurt dit door middel van jobsearching, scholingsadviezen, sollicitatietraining en online profilering. Sinds kort zijn er echter ook outplacementbureaus die paardencoaching aanbieden als onderdeel van een outplacementtraject.

Paardencoaching is bedoeld voor het vergroten van zelfinzicht en is geschikt voor mensen die aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling willen werken. Het is daarom niet raar dat outplacementbureaus deze vorm van coaching hebben verwerkt in hun aanbod. Want wie zichzelf wil verkopen op de arbeidsmarkt moet niet alleen bewust zijn van de stappen die het beste aansluiten bij de kwaliteiten, maar ook beschikken over een flinke dosis zelfkennis.

Paardencoaching is effectief bewezen doordat paarden reageren op de spanning en uitstraling van mensen. Paarden communiceren dit non-verbaal door houding, uitstraling en gedrag. In de praktijk krijgen cliënten bij paardencoaching-sessies opdrachten die zij onder begeleiding van een opgeleide paardencoach uitvoeren. Het gedrag dat de cliënt laat zien in contact met het paard wordt vertaald door de paardencoach. De link naar de praktijk en uw arbeidsverleden wordt ook gelegd, zodat praktische adviezen en inzichten verworven worden.

De ervaring leert dat kandidaten na outplacement of re-integratie tweede spoor met paardencoaching niet alleen meer zelfinzicht krijgen, maar ook groeien in bijvoorbeeld samenwerking,  zelfverzekerdheid en het bewaken van de eigen grenzen. Voor managers kan paardencoaching ook bijdragen aan de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden.

Het mag duidelijk zijn dat paardencoaching kan bijdragen aan uiteenlopende doeleinden. Kandidaten die paardencoaching als toevoeging op hun outplacementbegeleiding krijgen ervaren dit als erg leerzaam. Meer dan eens komt het voor dat zij eye-openers ervaren die hun verder helpen bij het zetten van concrete stappen naar een passende baan. Het ziet er daarom naar uit dat paardencoaching voorlopig niet zal verdwijnen als aanvullen op de outplacementbegeleiding.

Voor meer info : https://www.outplacementverzekering.nl