Webcollection
Image default
Aanbiedingen

Kerstboom geschiedenis

Het is eigenlijk best wel raar, een afgehakte boom in je huis zetten. Toch doen bijna alle Nederlanders het rond begin december. We laten hem de hele maand staan en rond oud en nieuw wijzen we hem weer de deur. We denken er eigenlijk niet eens meer over na dat het stiekem een beetje vreemd is, omdat het nu eenmaal traditie is. Maar hoe is deze traditie ontstaan op deze manier?

De kerstboom dateert al uit de tijd van de Romeinen. Het is bekend dat de Romeinen hun huis versierden met groene takken en lichtjes. Ook de Germanen deden dit, omdat takken en bomen in hun cultuur voor vruchtbaarheid en goddelijkheid staan. Het viel ze op dat dennenbomen altijd goed groen bleven en daardoor werd dit de meest gebruikte boom. In de tijd werd de boom nog niet altijd in huis gezet. Het werd ook wel in het midden van het dorp neergezet, voor het hele dorp.

Laat in de middeleeuwen werd deze traditie overgenomen door de christenen. Onder andere in Oost-Europa, Duitsland en Scandinavië. Toen werd het ook steeds gebruikelijker om de boom vol te hangen met versieringen. Pas in de zeventiende eeuw werd het gewoon om de boom in huis neer te zetten.

Rond 1800 maakte de traditie van de kerstboom de oversteek naar de Verenigde Staten. In 1853 stond de eerste kerstboom in het witte huis. In de 19e en 20e eeuw heeft het Vaticaan zich proberen te verzetten tegen de traditie. Het had een heidense oorsprong en had niet genoeg te maken met het christelijke kerstfeest. Toch overleefde de traditie en dat is waarom we het nog steeds doen.

Al sinds het einde van de 19e eeuw bestaan er kunstkerstbomen, maar het is pas sinds kort dat het erg gewoon is om een kunstkerstboom kopen. Een kant en klare kerstboom is ook gewoon erg makkelijk en het is bijna niet meer van een echte te onderscheiden.

Voor meer info : https://www.xmasdeco.nl/