Webcollection
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over het theorie examen auto

Als je een auto wilt gaan rijden, moet je niet alleen weten hoe je moet rijden, maar ook hoe je je aan de verkeersregels moet houden. Daarom moet je voor het behalen van je rijbewijs een theorie examen afleggen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het theorie examen auto.

Wat is het theorie examen auto?

Het theorie examen auto is een verplicht examen dat je moet afleggen voordat je praktijkexamen mag doen. Het examen bestaat uit 65 vragen die allemaal gaan over verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt anderhalf uur de tijd om de vragen te beantwoorden. Je kunt het examen afleggen bij het CBR, de instantie die ook het praktijkexamen afneemt.

Hoe bereid je je voor op het examen?

Om je goed voor te bereiden op het examen is het belangrijk dat je de verkeersregels goed kent en begrijpt. Je kunt een theorieboek kopen en/of een online theoriecursus volgen om je kennis te vergroten. Het is ook handig om oefenexamens te maken, zodat je weet hoe de vragen gesteld worden en hoe je moet omgaan met de vraagstelling. Tijdens een theoriecursus of het maken van oefenexamens leer je bijvoorbeeld ook hoe je moet omgaan met voorrangssituaties en hoe je verkeersborden moet interpreteren.

Hoe verloopt het examen?

Het theorie examen auto verloopt als volgt. Je meldt je op de afgesproken tijd bij het CBR en je neemt plaats achter een computer. Vervolgens krijg je de instructies en kun je beginnen met het examen. Je hebt anderhalf uur de tijd om de vragen te beantwoorden. Als je klaar bent met het examen krijg je direct de uitslag. Als je geslaagd bent, kun je verder met het praktijkexamen. Als je gezakt bent, kun je het examen opnieuw afleggen.

Wat voor vragen kun je verwachten?

Wat voor vragen kun je verwachten?

De vragen op het theorie examen auto gaan over verkeersregels en verkeersinzicht. Je kunt vragen verwachten over onder andere voorrang, verkeersborden, verkeerslichten, snelheid, inhalen, rijden onder invloed en verkeersgedrag. Ook worden er situaties geschetst waarbij je moet aangeven wat de beste reactie is of welke actie je als bestuurder moet ondernemen.

Hoe wordt het examen beoordeeld?

Het theorie examen auto wordt automatisch nagekeken door de computer. Voor elk goed antwoord krijg je één punt. Je moet minimaal 44 van de 65 vragen goed hebben beantwoord om te slagen. Als je gezakt bent, krijg je een overzicht van de onderwerpen waarop je goed en minder goed hebt gescoord. Dit kan je helpen om je voor te bereiden op het volgende examen.

Waar moet je op letten tijdens het examen?

Tijdens het examen is het belangrijk dat je rustig blijft en geconcentreerd blijft. Lees de vragen goed door en neem de tijd om goed na te denken voordat je een antwoord geeft. Soms lijkt een antwoord op het eerste gezicht goed, maar als je nog eens goed nadenkt is het toch niet het juiste antwoord. Let ook goed op de vraagstelling, soms worden vragen op een andere manier gesteld dan je verwacht. Probeer rustig te blijven als je een vraag niet weet, sla de vraag dan over en ga door naar de volgende vraag. Je kunt later terugkomen op de vragen die je niet weet.

Wat als je gezakt bent?

Als je gezakt bent voor het theorie examen auto, kun je het examen opnieuw afleggen. Je krijgt dan een overzicht van de onderwerpen waarop je goed en minder goed hebt gescoord, zodat je je beter kunt voorbereiden op het volgende examen. Het kan helpen om extra te oefenen op de onderwerpen waar je minder goed op hebt gescoord.