Webcollection
Image default
Bedrijven

Hoe werkt parfum en hoe kies je de juiste geur voor jou?

Parfum is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Het kan je humeur beïnvloeden, herinneringen oproepen en je persoonlijkheid uitdrukken. Maar hoe werkt parfum eigenlijk? En hoe kies je de juiste geur voor jou? In dit blog zal ik je alles vertellen wat je moet weten over parfum.

Wat is parfum?

Parfum is een mengsel van geurige oliën, aroma’s, oplosmiddelen en fixatieven dat wordt gebruikt om een aangename geur te creëren. Het woord “parfum” komt van het Latijnse woord “per fumum”, wat “door rook” betekent. Vroeger werden geuren gemaakt door planten en kruiden te verbranden, maar tegenwoordig worden synthetische ingrediënten gebruikt om parfums te maken.

De verschillende soorten parfum

Er zijn verschillende soorten parfum, waaronder eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne en parfum extract. Eau de parfum heeft een hogere concentratie geuroliën dan eau de toilette en eau de cologne, en blijft daarom langer op de huid. Parfum extract heeft de hoogste concentratie geuroliën en is daarom het duurst en het meest langdurig. Parfum aanbieding bieden vaak goede geuren aan voor een scherpe prijs.

Het kiezen van de juiste geur

Het kiezen van de juiste geur kan een uitdaging zijn. Hier zijn een paar tips om je te helpen de juiste geur te kiezen:

 1. Test de geur op je huid – Parfum ruikt anders op elke huid. Daarom is het belangrijk om de geur te testen voordat je het koopt. Spray een beetje op je pols en wacht een paar minuten voordat je besluit of je het leuk vindt.

 2. Overweeg de gelegenheid – Sommige geuren zijn beter geschikt voor bepaalde gelegenheden. Een lichte, frisse geur is bijvoorbeeld geschikt voor overdag, terwijl een zwaardere, kruidige geur beter geschikt is voor ’s avonds.

 3. Kies een geur die bij je past – Parfum kan je persoonlijkheid uitdrukken. Kies daarom een geur die past bij wie je bent en wat je wilt uitstralen.

De verschillende geurnoten

Parfums zijn opgebouwd uit verschillende geurnoten, die zich in verschillende fasen ontwikkelen. De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt als je de parfum aanbrengt. De hartnoten zijn de geuren die je ruikt nadat de topnoten zijn vervaagd. De basisnoten zijn de geuren die blijven hangen als de andere geurnoten zijn verdwenen. Hier zijn een paar voorbeelden van geurnoten:

 1. Citrus – Citrusgeuren zijn licht en verfrissend en worden vaak gebruikt als topnoot. Voorbeelden zijn sinaasappel, citroen en bergamot.

 2. Bloemen – Bloemengeuren zijn vrouwelijk en romantisch. Rozen, jasmijn en lavendel zijn veel voorkomende bloemige geurnoten die vaak als hartnoot worden gebruikt.

 1. Houtachtig – Houtachtige geuren zijn vaak warm en mannelijk en worden vaak gebruikt als basisnoot. Cederhout, sandelhout en eikenmos zijn voorbeelden van houtachtige geurnoten.

 2. Kruidig – Kruidige geurnoten zijn vaak warm en pittig en worden vaak gebruikt als hartnoot. Kardemom, peper en kruidnagel zijn voorbeelden van kruidige geurnoten.

Het aanbrengen van parfum

Het aanbrengen van parfum lijkt misschien simpel, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je geur de hele dag blijft hangen. Hier zijn een paar tips:

 1. Breng parfum aan op een schone, droge huid – Parfum hecht beter aan een schone, droge huid. Breng het daarom aan nadat je uit de douche bent gekomen en voordat je je kleding aantrekt.

 2. Richt je op warme plekken – Parfum ruikt het beste op warme plekken zoals de polsen, nek en achter de oren. Breng het daarom aan op deze plekken voor het beste resultaat.

 3. Niet wrijven – Wrijf niet over de plek waar je de parfum hebt aangebracht. Dit kan de geurnoten verstoren en ervoor zorgen dat de geur sneller vervliegt.

 4. Niet te veel – Overdrijf niet met de parfum. Een paar spuitjes zijn genoeg om de hele dag lekker te ruiken.