Webcollection
Image default
Bedrijven

De autoverzekering vergelijken in 5 eenvoudige stappen

De autoverzekering vergelijken is iets wat je eigenlijk altijd moet doen wanneer je er zeker van wil kunnen zijn dat je veruit de meest optimale verzekering voor je auto afsluit. Dit gezegd hebbende blijkt in de praktijk dat mensen het uitvoeren van zo’n vergelijking niet zelden verkeerd aanpakken. In eerste instantie lijkt het misschien vrij eenvoudig te zijn om een dergelijke vergelijking uit te voeren, maar toch zijn er een aantal valkuilen waar je rekening mee zal willen houden. In ieder geval, ben je benieuwd hoe je nu precies het beste een autoverzekering vergelijking uit kan voeren? Dan is het alvast de moeite waard om de onderstaande, vijf concrete stappen door te nemen!

Stap 1: Bepaal waar je de vergelijking precies gaat uitvoeren

Het eerste wat je moet doen bij een autoverzekering vergelijken is bepalen waar je dat nu precies gaat doen. Wat dit betreft kan er een onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. De mogelijkheden waar een keuze tussen dient te worden gemaakt zijn deze: 

  1. Je maakt gebruik van een objectieve vergelijkingssite;
  2. Het is mogelijk om een vergelijkingsmodule te gebruiken van een verzekeraar; 

In eerste instantie lijkt het er naar uit te zien dat een vergelijking uitvoeren tussen autoverzekeringen op beide manieren op relatief dezelfde wijze zal gebeuren. Dat is echter niet correct. Er is in de praktijk wel degelijk sprake van een niet onaanzienlijk verschil tussen de beide opties. Om te beginnen is het zo dat alleen een objectieve vergelijkingssite je zoals de naam reeds aangeeft kan voorzien van een echt objectieve uitkomst voor wat je vergelijking betreft. 

Gebruikmaken van de website van hun vaste verzekeraar voelt voor het merendeel van de mensen lekker vertrouwd aan. Dat kunnen we niet ontkennen. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze optie eigenlijk de minst interessante is omdat de verzekeraar er in de praktijk uiteraard alles aan zal doen om vooral diens eigen verzekering boven de rest uit te laten komen. Op deze manier kan er uiteraard zo goed als geen sprake zijn van een objectieve uitkomst van de vergelijking. 

Stap 2: Welke gegevens heb je nodig voor een autoverzekering vergelijken?

Een autoverzekering vergelijken is natuurlijk ook alleen maar mogelijk wanneer je daarvoor over voldoende gegevens beschikt. De gegevens waar je de beschikking over dient te hebben zullen niet alleen betrekking hebben tot het soort voertuig dat je wenst te laten verzekeren, wat bovendien ook te denken van de gegevens van de bestuurder van het voertuig? Het zogenaamde schadeverleden waarvan sprake is kan namelijk zomaar een belangrijke impact hebben op de kostprijs van de verzekering. Hoe slechter je schadeverleden hoe meer risico je vormt voor de verzekeraar en hoe hoger ook de verzekeringspremie zal komen te liggen. Hou hier dus zeker en vast rekening mee. 

Goed, de gegevens van het voertuig. Voor de autoverzekering vergelijken dien je in ieder geval minstens te beschikken over een goed beeld van het vermogen van het voertuig. Hoe hoger het vermogen is gelegen hoe groter de schade bij een aanrijding kan zijn. Omwille van deze reden zorgt een hoger vermogen in de praktijk automatisch voor een hoger gelegen verzekeringspremie. Hier kan je bij het aankopen van een auto indien je dat wil uiteraard rekening mee houden. 

Stap 3: Let goed op de uitkomst bij een autoverzekering vergelijken 

Bij een autoverzekering vergelijken is het altijd van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de uitkomst van de vergelijking. De aandacht die je hieraan moet besteden heeft betrekking tot verschillende factoren. In eerste instantie is het bijvoorbeeld interessant om goed te kijken hoeveel verzekeraars er precies zijn aangesloten bij de vergelijkingssite. Het is namelijk best mogelijk dat, dat niet geldt voor het merendeel van de verzekeraars. Hoe meer verzekeraars er aangesloten zijn bij een bepaalde vergelijkingssite hoe beter. Alleen zo kan je immers rekenen op een objectieve uitkomst.

Bij een autoverzekering vergelijken bestaat eveneens het risico dat je geconfronteerd kan worden met bepaalde promotionele tarieven. Het gaat hierbij dan om (sterk) verlaagde premies. Dat kan uiteraard zeer interessant zijn. Dit gezegd hebbende is het echter van groot belang om er aandachtig voor te zijn dat deze verlaagde tarieven slechts voor een beperkte periode geldig zijn. Na afloop van deze periode zal je dus met andere woorden terugvallen op een aanzienlijk hoger gelegen premie. 

Bij een autoverzekering vergelijken is het dus altijd van cruciaal belang om grondig rekening te houden met de hierboven terug te vinden tip. Het hoeft geen probleem te zijn om in te tekenen op een bepaald promotietarief zolang je maar weet waar je op terugvalt wanneer de promotie voorbij is. Op deze manier en alleen op deze manier is het bij een autoverzekering vergelijken mogelijk om te bepalen welke van de verschillende verzekeringen op de markt voor jou echt de beste keuze kunnen zijn. In ieder geval, hier zal je bij een vergelijking uitvoeren dus altijd rekening mee willen houden.

Stap 4: Nog meer besparen door te focussen op het eigen risico

De autoverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je meteen over een interessante mogelijkheid beschikt om te besparen op de kosten van de verzekeringspremie. Dit gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat er niet alleen op deze manier een besparing kan worden gerealiseerd. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je er altijd goed aan doet om ook even te kijken naar de andere mogelijkheden die op dat vlak worden aangeboden. Het gaat hierbij dan concreet om:

  • Het schrappen van dekkingen die je toch helemaal niet nodig hebt; 
  • Het bereidwillig verhogen van het eigen risico waarvan sprake is; 

In het bijzonder deze laatste optie wordt vaak over het hoofd gezien. Bij een autoverzekering vergelijken zal je tot de vaststelling komen dat er ook vaak niet echt veel wordt gezegd over het eigen risico. Ze wordt dan ook doorgaans gewoon standaard gehouden zoals de verzekeraar ze heeft bepaald. Op zich is daar uiteraard helemaal niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je op deze manier een interessante mogelijkheid om te besparen links laat liggen. Door het eigen risico zelf te verhogen kan er namelijk een aantrekkelijke besparing worden gerealiseerd op een verzekering van Alpina.