Webcollection
Image default
Bedrijven

Dit is wat je moet weten over zorgverzekering vergelijken 2024

Het premiebedrag van de zorgverzekering is in het jaar 2023 met 10 euro gestegen. In november 2023 maken de zorgverzekeraars bekend wat de premie kosten voor het jaar 2024 zullen worden. Naar verwachting zullen de kosten van de zorgverzekering het volgende jaar verder gaan stijgen.  

Welke veranderingen zijn er bij de zorgverzekering 2024

In 2023 zijn er bij zorgverzekeringen al twee grote veranderingen. Er is namelijk geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering en daarnaast is de zorgtoeslag enorm gestegen. In het jaar 2024 wil het kabinet een maximaal eigen risico instellen. Dat betekent dat je per zorgbehandeling nog maar 150 euro betaalt. Je blijft gewoon een maximaal eigen risico van 385 euro houden, maar je zult dan nooit het totale bedrag betalen en wordt verspreid over diverse zorgbehandelingen. Voor de rest is er nog vrij weinig bekend over nieuwe aanpassingen over de zorgverzekering in 2024 en zullen later in het jaar worden bekendgemaakt.

Hogere premie kosten in 2024

Waarschijnlijk zal er door de inflatie en gestegen lonen een hogere zorgpremie in 2024 komen. Zorgverzekeraarszeggen er nog niet veel over, maar ergens moeten de hogere zorgkosten betaald van worden. Daarnaast is er weer discussie over het eigen risico. Veel politieke partijen, zoals GroenLinks, PvdA en SP, pleiten voor het verlagen of afschaffen van het eigen risico. Gaat het eigen risico omlaag dan zal de zorgpremie in 2024 gaan stijgen. Ene zorgpremie stijgt meer dan de ander, terwijl de dekking van de basisverzekering hetzelfde bij alle zorgverzekeraars is. 

Wat voor soorten zorgverzekeringen zijn er in Nederland?

De goedkoopste zorgverzekering heeft dit jaar maar een bepaald aantal zorgverleners. De zorgverzekeraar bepaalt zelf welke zorgverlener de zorg volledig vergoed wordt. Bij niet gecontracteerde zorg zal je zelf een deel van de zorgkosten moeten betalen. Ook zijn er zorgverzekeringen waar het niet uitmaakt of je een contract hebt. Onderscheid wordt er gemaakt tussen de volgende verzekeringen. Je hebt de naturapolis, waarbij je een lagere premie hebt en geen vrije zorgkeuze. Je hebt de combinatiepolis, waarbij je een gemiddelde premie hebt met meer vrije zorgkeuze. En je hebt de restitutiepolis, waarbij je een hoge premie hebt met een volledig vrije zorgkeuze. 

Waarom zorgverzekeringen vergelijken in 2024?

Zorgverzekeringen vergelijken 2024 kost je weinig tijd, maar kan je veel geld opleveren. Genoeg redenen dus om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Het is tegenwoordig heel eenvoudig om via internet een zorgvergelijker te gebruiken en te kijken welke zorgverzekering voor jou het goedkoopst is en het beste bij je past. In sommige gevallen kun je maar liefst honderden euro’s per jaar besparen. Een andere reden om zorgverzekeringen te vergelijken in 2024 is omdat de premies gaan stijgen. Al jaren stijgen de zorgkosten en door allen moet dat gefinancierd worden. Lonen in de zorg zijn het afgelopen jaar gestegen en vandaar ook dat er veel meer zorgkosten in 2024 zullen zijn.